Pengalaman seorang Director

Allah tidak menduga hambanya dengan ujian yang tidak mampu digalasnya.
Director
pengarah sedang mengukur pengalaman hidupnya

Sewaktu aku sibuk dalam dunia penyiaran sebagai Director, aku juga sibuk dalam dunia pendidikan berkongsi ilmu dan pengalaman aku dalam bidang yang menjadi passion aku iaitu bikin filem.

Namun setelah bekerja keras membangunkan sekolah filem dan berjaya mencapai misi dan visi universiti, komplot menjatuhkan aku bermula, aku redha dan percaya bahawa ujian Allah SWT itu mengajar aku menjadi manusia yang lebih baik. Continue reading “Pengalaman seorang Director”

Let’s do think together!

Apa itu Let’s Do Think Together!

Let's Do Think TogetherSebagai pembuka lembaran 2017 dan sebagai pos pertama tahun 2017 ni aku memulakan 2017 dengan memberi. Yelah orang tua kata, orang yang memberi lebih baik dari yang menerima makanya aku cuba untukbanyak memberi pada 2017 ni.

Continue reading “Let’s do think together!”

5 peringkat merangka sebuah babak

51964_449439247002_6017924_oApabila seorang pengarah yang pertama kali melangkah masuk ke dalam set, merangka sebuah babak boleh menjadi satu tugas yang sangat memerlukan ketekunan dan terperincian.

Jika pengarah tidak memahami konsep blocking dan staging, dan mereka juga tidak tahu bagaimana untuk bercakap bahasa filem dan lakonan, mereka hanya membuang masa pengambaran yang berharga.

Continue reading “5 peringkat merangka sebuah babak”

Kita Menang!

Setelh sekian lama aku tidak memgang kamera, aku kembali dengan satu isu besar yang dilihat kecil. Industri bolasepak negaraku yang dipolitikan.

Sejarah diubah demi mencari nama. Nama superhero aku Mokhtar Dahari diletak ketepi.

Apa nak jadi, Kita Menang dalam Kalah.

Kita Menang! from Rozinor Razali on Vimeo.