Isi dan Kulit Hal-Hal Filem

Pengajian Hal-Hal Filem

pengajian filemAku amat suka menonton filem dan hal-hal filem. Mengaji tentang filem pun bukan sesuatu yang mudah, tapi dengan teknik amalan 70 hari membuat sesuatu dan mengaji sesuatu tentang filem aku dapat memahamkan isi dan kulit hal-hal filem ini.

Namun ianya bukan semudah A, Ba dan Ta. Teruskan membaca “Isi dan Kulit Hal-Hal Filem”

10 Filem Pilihan Terbaik Aku 2017

10 Filem Pilihan terbaik peribadi.

Logan Lucky10 Filem Pilihan, Ada yang menonton filem sebagai pelepas lelah minda dan mengharap keseronokan menonton dan ada yang membaca filem dan mengharap pengetahuan dan perkongsian pengalaman dan ada yang menonton sekadar untuk mencari lubang lubang plot untuk dihamun dalam media sosial.

Teruskan membaca “10 Filem Pilihan Terbaik Aku 2017”

Bicara Filem Banyak Bohongnya

Temberang mencari publisiti bicara filem.

Aku memetik sebuah artikel berita aliran perdana yang menulis tentang faktor yang mempengaruhi kutipan tayangan filem di Malaysia ini yang ditulis oleh penulis berdasarkan temuramah beliau dengan Pengerusi skim wajib tayang dan ahli perbadanan FINAS, En. Zahrin Aziz. Teruskan membaca “Bicara Filem Banyak Bohongnya”

Pengalaman seorang Director

Allah tidak menduga hambanya dengan ujian yang tidak mampu digalasnya.
Director
pengarah sedang mengukur pengalaman hidupnya

Sewaktu aku sibuk dalam dunia penyiaran sebagai Director, aku juga sibuk dalam dunia pendidikan berkongsi ilmu dan pengalaman aku dalam bidang yang menjadi passion aku iaitu bikin filem.

Namun setelah bekerja keras membangunkan sekolah filem dan berjaya mencapai misi dan visi universiti, komplot menjatuhkan aku bermula, aku redha dan percaya bahawa ujian Allah SWT itu mengajar aku menjadi manusia yang lebih baik. Teruskan membaca “Pengalaman seorang Director”

Let’s do think together!

Apa itu Let’s Do Think Together!

Let's Do Think TogetherSebagai pembuka lembaran 2017 dan sebagai pos pertama tahun 2017 ni aku memulakan 2017 dengan memberi. Yelah orang tua kata, orang yang memberi lebih baik dari yang menerima makanya aku cuba untukbanyak memberi pada 2017 ni.

Teruskan membaca “Let’s do think together!”

5 peringkat merangka sebuah babak

51964_449439247002_6017924_oApabila seorang pengarah yang pertama kali melangkah masuk ke dalam set, merangka sebuah babak boleh menjadi satu tugas yang sangat memerlukan ketekunan dan terperincian.

Jika pengarah tidak memahami konsep blocking dan staging, dan mereka juga tidak tahu bagaimana untuk bercakap bahasa filem dan lakonan, mereka hanya membuang masa pengambaran yang berharga.

Teruskan membaca “5 peringkat merangka sebuah babak”